Акумулаторни батерии

Акумулаторни батерии най-новото във фотоволтаика. Тук темата е много обширна. Затова ще започна от най-основното. Батериите за съхренение на енргия - ток са основно три вида / има и други но изброявам основните /.

1. Оловно киселинни или акумалорите за превозни средства. Има ентусиасти които решават, че могат да излъжат физиката :) Няма как да стане. Тези акумулаторни батерии никога не могат да възвърнат инвестицията в тях, когато се ползват за фотоволтаични централи. При тях цикълът на заряд и разряд е 400 пъти на 30%. Или казано по-опростено на 1kwA инсталирана мощност ще можете да изтеглите 0,3 kwA 400 пъти. Което е не достатъчно за възвръщане на инвестицията.

2. Гелови акумулаторни батерии. Могат да се ползват при фотоволтаични централи но само при малки мощности до 2kwA / или 200А на 12V /. При тях разряда в най-добрия случай е 1200 пъти на 40%. Също трябва да се има в предвид, че повечето инвертори искат 48V минимум напрежение при заряд. Което за мен е крайно не рентабилно за използването им.

3. LiFePo - литиево полимерни батерии. Тук вече говорим за нещо друго. Батериите с качество могат да достигнат 6000 цикъла на 95% разряд. В началото цената е по-висока но във времето могат да възвърнат инвестицията в тях. Съвет ! Много внимавайте коя батерия избирате. Повечето инвертори избират батерии. Посъветвайте се с нас!

марки
Подреди по