Слънчеви колектори под налягане

Термосифонните бойлери за топла вода в резюме са : един бойлер с наредени на него вакуум тръби. Самите термосифони се разделят на два вида:

1. Термосифонен колектор на самотек. Тук тръбите са от мокър тип / диртектен контак с водата /. Тръбите са закрепени за бойлера посредство високо температурен силиконов пръстен. Водата попада директно тръбата и там се загрява. След това топлата вода се издига в най-горна част на бойлера а студената вода от бойлера слиза във вакуум тръбата. Характерни са с ниска цена и бърза възвраюаемост на инвестицията. Има обаче едно условие! Тъй като водата от тях пада гравитачно той винаги трябва да е монтиран поне на 6 метра по-високо от консуматаора на топлата вода.

2. Термосифонен колектор под налягане. При този модел тръбите са с Heat Pipe / сухи тръби /. Вътре в тръбите е поставена медна тръба с летлива течност. Медната тръба е в пряк контакт повърхноста на вакуум тръбата. Отнемайки топлината от стъклото в медната тръбичка изригват физични процеси. Течноста почва да се покачва нагоре и като достигне кондензатора рязко се раширава и отделя топлина.  

 

марки
Подреди по